Tuinkamer en Binnentuin

In Januari 2017 is de nieuwe tuinkamer opgeleverd. De binnentuin was toen nog kaal. Dankzij een crowdfunding roject via het platform Aandeel in je buuurt en de Rabo bank waren we in staat om geld op te halen voor de aanleg van de binnentuin. Er werden bloemborders aangelegd, een aantal hoogstamfruitbomen geplant en een stukje bloemrijk grasland in gezaaid. In juni begon het een en ander groen te worden en in het najaar hebben we enorm genoten van de bloemenpracht (helaas geen foto’s).

aanleg bloemborders

 

Yoga les op Tuin de Es

Elke donderdagavond verzorgt Daniëlla de Winter yoga lessen in de tuinkamer. Bij mooi weer gaan we naar buiten in de tuin. Daniella volgde de Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte.  In de lessen staat aandacht voor adem, ruimte en balans centraal.

Tijden: donderdag avond; van 19.00 -20.00 uur en van 20.15-21.15

Kosten: Strippenkaart voor 10 lessen  80 euro,  proefles 10 euro

Graag opgeven bij Daniella via app/mail/telefoon: 06-14997706, daniella@tuindees.nl

Crowdfunding aanleg dementie vriendelijke tuin

Van 10 maart tot 9 april kan je meedoen met deze actie. Als het ons lukt om het bedrag bij elkaar te sprokkelen kunnen we een prachtige binnentuin aanleggen voor zorgcliënten met (en zonder) dementie op Zorgtuinderij de Es. Ouderen met dementie leven op in een groene omgeving met geuren en kleuren die ze herkennen van vroeger. We hebben een veilige binnentuin die nu nog kaal is. We hebben een mooi ontwerp met bloemborder, hoogstamfruitbomen en een wandelpad. Jij kan het mogelijk maken. Check nu de speciale campagne site.

Savooie kool

Savooie kool, lekkerrr!

Vanaf heden zal ik regelmatig recepten op de website zetten van groenten uit de eigen tuin. Momenteel is dit erg weinig; savooie kool, prei, winterpostelein en aardperen. over 2 weken gaan de eerste we de eerste groente planten in de kas. daar verheugen we ons alweer op!

Vandaag een recept met savooie kool, wat een lekkere groente is dit! Onbekend maar niet onbemind! De kool heeft een zoete smaak, die nog meer naar voren wordt gehaald met bv wortel. Het lekkere is als de kool niet kapot gekookt wordt maar nog “beet”blijft houden.

Het is lekker in een stamppot. Of: bak een uitje in de kerrie, voeg een grote winterwortel toe in stukjes gesneden, snij de savooie kool in reepjes en voeg nog kokosmelk toe. Stoven totdat het beetgaar is, met rijst of gebakken aardappels.

 

Cursussen op Tuin de Es voorjaar 2017

Lekker eten uit eigen (volks)tuin. Dat begint met een gezonde bodem en die vervolgens goed verzorgen. Tuin de Es is een inspiratiecentrum voor het goede eten; lekker, gezond en duurzaam. De biologische tuinderij organiseert diverse cursussen en lekkere aanschuifmaaltijden.

Op zaterdag 18 maart kunt u alles leren over Brabantse bodems en de grond van uw (moes)tuin van de zeer ervaren docent Gerard Oomen. Het is eigenlijk een basiscursus bodemkunde. We gaan graven en maken een bodemwandeling over de Belverse akkers, een gebied met meer dan 2000 jaar landbouwgeschiedenis. Deelnemers kunnen van tevoren een bodemmonster insturen die dan door Gerard wordt geanalyseerd. meer info

In het weekend van 1 en 2 april geeft Martijn Ballemans een cursus permacultuur op Tuinderij de Es. Gedurende twee dagen leren de cursisten alles wat ze moeten weten om te beginnen met het verbouwen van hun eigen voedsel. In de Permacultuur werken we samen met de natuur, versterken we de biodiversiteit en tuinieren is onderdeel van samen-zelfvoorzienendheid. Meer informatie of opgeven kan via www.puurpermacultuur.nl.

Op 28 april start de serie van 5 gezellige kookworkshops “Koken uit de Tuin”. Samen met de Kok Rick Hagenaar beleven we de seizoenen en proeven zo wat elk seizoen ons te bieden heeft. Meer info

Vanaf eind mei kunt u ook regelmatig aanschuiven voor een diner of lunch, bijvoorbeeld op 21 mei. Het Food Festival valt dit jaar op zondag 18 juni.

In het najaar hebben we de datum al geprikt voor de cursus “Composteren kan je leren” : zaterdag 23 september.

Thuis komen

2 september 2015. Mijn eerste stagedag als maatschappelijk werker in opleiding. 32 uur per week draai ik mee op Zorgtuinderij de Es, een heel schooljaar lang. Psychiatrie, psychische stoornissen, wat is dat? Ja, leuk die oppervlakkige theorie die ik hierover kreeg vorig jaar, maar ik heb eigenlijk nog steeds geen flauw idee. Ik merk dat ik het de eerste weken toch wel erg spannend vind. Communiceren is lastig in het begin, ik ben op zoek naar de juiste manier. Hoe gedraag ik me? Sommige mensen durf ik niet eens aan te spreken. Grote baarden, flinke mannen, stille mannen, verhalen waar ik geen touw aan vast kan knopen. In de eerste weken heb ik mij afgevraagd wat ik hier kwam doen en of ik dit jaar wel ging volhouden. Niet op deze manier in ieder geval. Na een aantal weken ontdooide ik. Ik kwam tot mezelf en hierdoor stond ik steeds meer in mijn kracht. Simpelweg communiceren zoals ik met ieder ander doe. Nieuwsgierig, soms zonder remmen. Altijd met de insteek de ander te leren kennen en te begrijpen. Steeds meer zag ik de persoon achter die baard of het onsamenhangende verhaal. Ik werd steeds meer toegelaten in ieders leefwereld en alles wat hen bezig hield. Als je wil, kan je je elke dag opnieuw weer laten verbazen en elke dag opnieuw weer intens genieten van de mooie mensen om je heen. En dat geldt niet eens voor alleen het werken in de zorg. Intens genieten van de mooie mensen om je heen, kan op alle momenten van de dag, als je zelf maar de schoonheid der dingen weet op te zoeken. Waar geniet ik van, tijdens het samenwerken met deze mensen? Het spreken zonder gene, de geweldige humor die ze hebben, de keren dat ze komen met prachtige eigen initiatieven, de momenten waarop ze je verbazen met de verborgen talenten die ze hebben, de manier waarop ze elkaar steunen en advies geven, mijn hart dat smelt wanneer er wordt gesproken: ‘Vandaag was de gelukkigste dag van mijn leven. Ik zag een eekhoorntje de weg oversteken’.

Nu, 5 maanden later, sluit ik iedereen in mijn hart. Het is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Ik word emotioneel als ik er over nadenk. De beste manier om het te beschrijven is: thuiskomen. De familie die je altijd wilde. Samen kletsen over alles en niets. Voor elkaar zorgen: iemand een kop thee toeschuiven of een lekkere lunch maken voor de hele groep. Met een veel te groot regenpak het land op om spruiten te oogsten.

Ik voel me bevoorrecht dat ik deze mensen mag leren kennen en dat ze me meenemen in hun wereld. Mijn wens is dat iedereen hen zou zien, zoals ik ze zie.

Door: Liselotte Brouwers, Avans Hogeschool

Portiehouderschap Gemeynt de Es genomineerd voor Stadslandbouw Award

Het door de stichting Gemeynt ontwikkelde concept van Portiehouderschap is gisteren genomineerd voor de RABO STADSLANDBOUW AWARD 2015. Op 4 juni, tijdens het nationale congres Dag van de Stadslandbouw, wordt bekend wie de Award in ontvangst mag nemen en de bijbehorende 2.500 euro. Andere genomineerden zijn de stadsimker Beezzz uit Tilburg en Food for Good, een wijk-voedsel-tuin uit Utrecht.

Portiehouders lijken op aandeelhouder; portiehouders verkrijgen een stukje economisch eigendom van de grond en groentekas van Tuinderij de Es. Je kan er meer over lezen op deze pagina. Met dit beproefde concept zouden meer (stads)boeren aan de slag kunnen gaan omdat geschikte grond in of nabij de stad vaak onbetaalbaar is voor een (beginnende) boer, tuinder of buurtinitiatief. Als de grond (mee)gefinancierd wordt door anderen kunnen de lasten omlaag en wordt bedrijfsopvolging eenvoudiger. En daarmee wordt continuiteit van (biologisch) grondgebruik op de lange termijn beter geborgd.

Meer informatie over de Dag van de Stadslandbouw

 

Groenten & Fruit / Zorg / Arrangementen