Studiedagreis mulch groententeelt
Telen met minimale grondbewerking zorgt voor een betere bodemkwaliteit, grotere biodiversiteit en minder verdroging en problemen bij nattigheid. Groenteboerderij live2give in Dickendorf (Duitsland) werkt sinds 2009 met verschillende mulchsystemen. Bekijk deze video voor een impressie.
Op dinsdag 16 juli 2024 vond een studiedagreis plaats voor een bezoek met uitleg bij de velden en speciaal aangepaste machines (onderdaan deze pagina een foto-weergave). De 36 deelnemers hadden ieder een eigen achtergrond en motivatie om het voorbeeldbedrijf in Duitsland te bezoeken. Dit zorgde voor een interessante kennismaking en uitwisseling. Tuin de Es organiseerde de reis in samenwerking met Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant en Neutkens, vanuit het demonstratiebedrijf duurzame landbouw.
Het systeem met bijbehorende mechanisatie is nog continu in ontwikkeling. Hoe het wordt ingezet, verschilt per gewas. Geconstateerd is dat niet alles toepasbaar en haalbaar is, maar het gaf wel aanknopingspunten om te bekijken of bepaalde elementen op het eigen bedrijf zijn te realiseren.
Een van de deelnemers, bodemkundige Gerard Oomen, koppelde een deel van zijn bevindingen terug. Een greep hieruit:
- De aanwezige bovengrond heeft een mooie structuur, grotendeels gemaakt door wormen.
- Uit de waterinfiltratie test was af te leiden dat de grond door het systeem zware regenbuien kan verwerken zonder dat het water het land afloopt, zonder de grond dicht slaat en zonder dat erosie op treedt.
- De teelt van rogge/triticale plus wikke leidt tot meer verdamping (en minder uitspoeling) in najaar, late winter en (vooral) voorjaar dan in het geval van een kale grond.
- Het is hun opgevallen dat de nog levende wortels na het klepelen van het tussengewas een tijdje water naar boven halen, wat de bovenste laag onder de mulch vochtig genoeg houdt voor de geplante planten om aan te slaan.
- Eenmaal gemulcht is de verdamping lager dan wanneer de grond onbegroeid zou zijn en wordt regenwater beter in de grond vast gehouden. Doordat de bovengrond vochtig blijft, zijn de voedingsstoffen daarin beter te benutten.
- De mulchgewassen onttrekken veel voedingsstoffen aan de bodem, waardoor de beschikbaarheid na het klepelen aanvankelijk laag is. Hulpmeststoffen helpen de pas geplante planten op gang en maken dat ze gedurende de verdere groeiperiode de uit de mulchlaag en bodem beschikbaar komende voedingsstoffen efficiënter kunnen benutten.
- Het onkruid is bij diverse percelen en gewassen nog wel een probleem. Het systeem leent zich vooral voor percelen die vrij zijn van wortelonkruiden en grassen. Voor de teelt van fijnzadige te zaaien gewassen is het nog niet goed toepasbaar.
- Aan de machines welke het bedrijf maakt (ook voor derden) hangt een prijskaartje. Er is een bepaalde schaal nodig om dit rendabel te laten zijn.
In de Ekoland editie van oktober 2024 is een uitgebreid artikel over het teeltsysteem van Live2Give gepubliceerd.
Grondbewerkingen als spitten, ploegen en frezen zijn een gewoonte, en heeft zijn voor- en nadelen. Zodra grond is blootgelegd, zal de natuur alles in het werk stellen om het zo snel mogelijk bedekt te krijgen met onkruid. Het geheim zit in de gesloten kringloop. Door bodembewerkingen wordt dit verstoord. Het heeft uiteraard voordelen zoals de bodem luchtiger maken, mest/compost ed onder werken en afwatering verbeteren, echter dit is slechts van tijdelijke aard. De overgang naar niet-kerende grondbewerking is wel een omslag wat tijd en aandacht vraagt. Live2Give is via Instagram te volgen.