Rondleiding duurzame groenteteelt

Als onderdeel van de landelijke demodag duurzame landbouw op vrijdag 6 september 2024 zette Tuin de Es in Haaren haar deuren weer open om inzichten met collega’s uit te wisselen. Dit met een rondleiding door de tuinderij, waarbij was te vernemen hoe de teelt van gewassen wordt aangepakt en was te zien hoe alles groeit. Uiteraard zijn onderling ook volop ervaringen gedeeld om zo elkaar te inspireren. Afsluitend is genoten van een diner 

Op een paar hectare staat een grote variatie aan groente, bomen en bloemen en er is een koude groentekas van 2.000 vierkante meter. Regelmatig wordt geëxperimenteerd om te ontdekken wat succesvol is. Duurzaam bodembeheer wordt in alle facetten toegepast onder andere door zo min mogelijk machinale grondbewerking, het inzaaien van groenbemesters, eigen compostering en een uitgekiend systeem van vaste bedden.   

Ook was er aandacht voor het recente experiment waarbij een mengsel van kruidachtige planten gecombineerd wordt met groententeelt/sperziebonen. Onderzocht wordt het effect op gewasgezondheid, voedende waarde en algehele biodiversiteit. Het idee voor het experiment is van Robert Strikkers van tuinderij De Wenteling, die het ook op zijn locatie uitvoert. Het is gebaseerd op een webinar van Dr. Christine Jones, een Australische bodemkundige. Robert vertelde over zijn ervaringen en inzichten. Doel is een gezonder en vitaler groente-gewas, maar dat is (nog) niet waarneembaar. Mogelijk is de kwaliteit van de boon beter, wat met een bewaar- en smaakproef is te testen. In de winter komt het verslag met de resultaten van het experiment beschikbaar. Meer informatie over de opzet van het experiment is reeds hier te lezen. 

Het ministerie van Landbouw wil boeren en tuinders graag inspireren om duurzamer te werken. Hiervoor heeft zij een aantal demonstratiebedrijven benoemd. Hieronder ook Tuin de Es. Er zijn meer verhalen van agrariërs die kringlooplandbouw en duurzaam ondernemerschap handen en voeten geven. Zij zijn bereid in te gaan op perspectief creëren voor de toekomst, het nemen van  risico’s, het maken van fouten en de successen. Verder is er vanuit het ministerie een aanbod van regelingen en ondersteuning.