Wat staat er op de rol?

Zelf aan de slag met onze groente in de Tuinkamer of laat je je verwennen en/of inspireren door een van onze koks? Verder: interessante workshops en gezellige events. Doe je mee? Welkom op Tuin de Es!

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus: Moestuin? Het begint bij de bodem

5 maart 2016 @ 09:00 - 16:00

€45

De bodem is natuurlijk erg belangrijk voor het succes van de moestuin: daarmee begint het eco-gezonde tuinieren. Daarom organiseren we op zaterdag 5 maart  een eendaagse cursus onder leiding van expert Gerard Oomen over Brabantse bodems. Hoe deze werden gevormd, wat gebeurt er allemaal in de grond, wat kun je doen om een grond vruchtbaar te houden en wat kun je beter laten?

We beginnen ’s morgens om 9 uur bij een kop koffie met een terugblik op hoe het landschap en de bodem in midden Brabant is ontstaan. Hoe door een samenspel van wind, ijs en rivieren de basis werd gelegd, hoe duizenden jaren lang de bodems verder gevormd werden door planten en dieren en hoe uiteindelijk wij mensen het land begonnen te bewerken en naar onze hand te zetten. Daarna gaan we tot de lunch bodemkundig wandelen rond Tuinderij de Es om het verhaal toe te lichten. We bekijken een aantal bodemprofielen en zullen zien hoe deze gevormd werden: waarom is de grond zandig of lemig, hoe kwam de bovenste laag tot stand, welke lagen zijn daaronder te herkennen, tot hoe diep reiken de wortels, waarom niet dieper, tot hoever stijgt het grondwater in de winter en reiken de gewassen in de zomer tot in het opstijgende grondwater? Wordt de grond zuurder dieper in de ondergrond of juist niet? Later kunt u, als u dat wil, een grondboor lenen om in uw eigen moestuin na te gaan hoe het bodemprofiel is opgebouwd. Na de lunch gaan we preciezer kijken naar de bodem van De Es, naar de grond in de kas, naar die onder de bedden buiten en onder de houtwal. We kijken naar de structuur van de bodem, naar de beworteling, naar de sporen van bodemleven en de bodemchemie. Zo vormen we ons een beeld van wat er in de bodem gebeurt en tot slot bespreken we hoe je daarop in kunt spelen om de grond vruchtbaar te houden in je eigen tuin.

Na afloop van deze korte cursus kijkt u met andere ogen naar uw tuingrond en weet u beter wat u te doen staat om uw moestuin vruchtbaar te houden. De kosten van de cursus bedragen €45 per persoon. Dit is inclusief de kosten voor koffie, thee en een heerlijke doch eenvoudige lunch. Gerard Oomen is voor zijn pensionering jarenlang docent biologische landbouw geweest, eerst op Warmonderhof en later in Indonesië en in Wageningen. Momenteel is hij nog betrokken bij projecten in verschillende landen. Op Tuinderij de Es wordt al sinds 1981 biologische groente en fruit geteeld. Het is een schitterende plek en op het bedrijf wordt veel aandacht besteed aan het gezond houden van de bodem.

Tuinderij de Es organiseert deze cursus in samenwerking met de stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren. Deze dag maakt onderdeel uit van een serie van meerdere bijeenkomsten over bodem en composteren. Via deze link download u meer info over het gehele programma: Het jaar van de Bodem in Haaren.

Voor opgave en/of meer informatie: info@tuindees.nl

2015-03-07 11.07.46

2015-03-07 15.34.26

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gegevens

Datum:
5 maart 2016
Tijd:
09:00 - 16:00
Kosten:
€45

Locatie

Tuin de Es
Eind 19c
Haaren, Noord-Brabant 5076 TD Nederland
Bekijk de site van Locatie