Column

Rick Sloot

Bloeien

 

Column

Rick Sloot

Bloeien

 

Witte bloemen tekenen zich prachtig af tegen de blauwe lucht, het gezoem verraadt de aanwezigheid van bijen en hommels, zij hebben ondanks dat deze vroege bloeier in de kas staat de open ramen gevonden, samen met de frisse lucht vinden ze de weg naar de Abrikozenboom.  Oh wat wordt dat straks weer genieten om die diep oranje gele vruchten te verorberen. Maar nog even geduld het is voorjaar en nu de bloemen worden bestoven zullen zij zich daarna langzaam gaan ontwikkelen naar een rijke oogst.

Op een andere plek in de kas staan bedden vol met wipo, beter bekent als winterpostelein, zij hebben de afgelopen herfst en winter al meegemaakt, een maand geleden zagen zij nog een deken van sneeuw op hun dak liggen, toen die één week was verdwenen was het alweer zweten in de kas, daar waar de temperaturen stegen voorbij de 20 graden Celsius.

Vele van deze oergezonde blaadjes zijn afgelopen half jaar afgesneden en vonden de weg naar onder andere de winkel. Maar waar de eerste oogst nog in een de oude vertrouwde ronde winkel lagen uitgestald, lagen de volgende blaadjes in de werkkas in een tijdelijke winkel. Maar sinds afgelopen vrijdag wordt de wipo ten tonele gespreid in de nieuwe ruime winkel, de vitamine bommen genieten er enorm van deze mooie ruimte, ze hebben zelfs een plek ingenomen in een speciaal kratje. Het is een feest om in de winkel te vertoeven, en ze worden graag meegenomen door jullie, de klanten. Want uiteindelijk gaat de liefde door de maag.

Binnenkort als de temperaturen opnieuw stijgen en de dagen nog langer worden, zal ook de winterpostelein massaal in bloei schieten, witte bloempjes zullen boven de bladeren uitstijgen. In tegenstelling tot de abrikoos en de opbloei van de nieuwe winkel betekent de bloei voor de postelein het einde van het groeiseizoen. Maar ze staan graag hun plaats af aan de paprika’s, want die zijn ook erg lekker.