Tuinderij de Es, Demonstratiebedrijf, 2022-2025

Tuinderij de Es mag zichzelf 3 jaar, 2022-2025, demonstratiebedrijf noemen. Het ministerie van Landbouw wil boeren en tuinders graag  inspireren om duurzamer te werken. Eind 2021 heeft Tuinderij de Es een projectvoorstel ingediend en in april 2022 kregen we te horen dat ons projectvoorstel is goedgekeurd. Het doel van dit project is om minimaal 300 boeren en tuinders te inspireren om stappen te zetten naar een landbouw met minder uitstoot en meer biodiversiteit. Inmiddels zijn we gestart met een erg inspirerend programma, lees hieronder meer en doe mee.

De activiteiten in ons project:

Ben je boer of tuinder en wil je meedoen? Wij nodigen uitdrukkelijk gangbare én biologische tuinders en boeren uit omdat wij overtuigd zijn dat we veel van elkaar kunnen leren. Laat even van je weten via dit formulier! Je kunt hierbij ook aangeven wanneer je interesse hebt om een experiment bij jou op het bedrijf te laten plaatsvinden.

 

Je kunt ook een berichtje sturen aan Bart Kraaijvanger: 06-21517485‬ / info@bartkraaijvanger.nl

Agenda aankomende activiteiten:

Je kunt je nu al aanmelden voor de volgende geplande activiteiten:

  • Dinsdag 29 november 2022: Food.Film.Fest Voedsel Anders. Samen met andere boeren & tuinders gezamenlijk de film ‘To Which We Belong’ bekijken en een napraat hierover. Over werken met de natuur en de bodem.
  • Maandag 23 januari 2023: Vervolgworkshop ‘Duik in je (eigen) bodem’. Op een inspirerende locatie jouw bodem analyseren (mogelijkheid tot analyse van je eigen bodem tegen kostprijs) en een inzicht in de wereld van chroma’s.
  • Ieder seizoen doorlopend: Twee experimenten. In 2022 zijn er experimenten rond compostbedden en levende bodembedekkers. Ideeën voor een experiment bij ons of jou op het bedrijf? Geef ze door.
  • Intervisie groepen: Met collega ondernemers in gesprek, kennis en ervaringen uitwisselen rond vooraf onderwerpen en casuïstiek op het gebied van duurzame landbouw. De intervisie start in november 2022.
  • Start stages, werk 1 dag mee op een collega bedrijf en je college helpt jou een dag op jouw bedrijf. Einde van de dag zet je samen je observaties op papier wat er is geleerd, data en samenstelling koppels nader te bepalen.

Wat heeft er al plaatsgevonden:

  • 10 juli 2022: open dag met rondleiding over de tuinderij (uitleg over hoe we telen en rondgang langs de experimenten waar we mee bezig zijn). Op dezelfde dag tevens ook een workshop door bodemdeskundige Gerard Oomen (voormalig WUR en Warmonderhof).
  • 25 september 2022: Belverse Akkerloop in Haaren, met rondleidingen bij Tuinderij de Es, het Kruidenrijk en Plantenkwekerij Joost Sterke.
  • 17 oktober 2022: workshop ‘Duik in je (eigen) bodem’: een hele dag meer leren over bodemmetingen doen en hoe je jouw bodem kunt verbeteren.