Terug naar je natuur, verder vanuit je kracht

Graag wil ik in deze blog met jullie stilstaan bij de bijzondere waarde van de ‘de Es’ als zorgtuinderij, zowel voor cliënten als hun omgeving.

In onze hectische en veeleisende samenleving is het soms niet eenvoudig jezelf staande te houden: Je bent met heel veel dingen tegelijk bezig, moet aan allerlei verwachtingen voldoen en kunt regelmatig jezelf en je omgeving niet de aandacht geven die je zou willen. Dit kan op den duur nadelig werken op de geestelijke gezondheid van mensen, in het bijzonder wanneer er door omstandigheden (ontslag, ziekte, verlies van een dierbare, etc.) sprake is van verhoogde kwetsbaarheid. Familie, vrienden en/of mantelzorgers doen vaak hun uiterste best om ondersteuning te bieden aan hun kwetsbare naaste, maar worden hierin ook regelmatig overvraagd.

In mijn ogen is het een geruststellende gedachte dat er een plek bestaat zoals Tuinderij ‘de Es’, waar de aandacht voor mens en natuur centraal staan. Wanneer ik tijdens het wieden van een preibed even opsta en kijk naar de cliënten om me heen die aan het werk zijn, dan weet ik dat de combinatie van het werken in de beschermende groene omgeving van de parktuin en onze begeleiding werkt!

‘De Es’ biedt rust en de ruimte aan cliënten om hun eigen natuur te (her)ontdekken en, vanuit hun eigen kracht, een zinvolle invulling te geven aan hun dagelijks leven. Hun omgeving wordt daarnaast ontlast, zodat ook zij zo nu en dan tijd en aandacht voor zichzelf kunnen nemen.

Pim Salden
Medewerker zorg Tuinderij ‘De Es’

de wiedgroep kl

2 gedachten over “Terug naar je natuur, verder vanuit je kracht”

  1. Helga Hofmans

    Ja Pim dat vind ik wijze woorden, bij snel, sneller, snelst hebben we de helende kracht van de natuur broodnodig!
    Helga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *