Willy Wortels gevraagd!

Er zijn heel wat technische uitdagingen op de Tuinderij. En we zijn er achter dat we de oplossingen niet allemaal alleen kunnen bedenken. Dus we gaan niet alleen aan de gang met crowdfunding; we gaan ook aan de slag met crowd-thinking; we nodigen slimme ingenieurs, technasium scholieren, studenten van technische opleidingen, professionele en amateur uitvinders uit om met ons mee te denken. Wie heeft een stukje van de puzzel? Hier komen de uitdagingen:

1. Koeling van de winkel

Ons schattige winkeltje is klein en redelijk geïsoleerd maar staat gedeeltelijk in de kas en wordt in de zomer toch echt te warm voor de sla en radijsjes. We kunnen er natuurlijk een gewone Airco inhangen maar we denken toch dat er wat andere slimme dingen te bedenken zijn. Waarom geen lucht aanvoeren vanuit een buis die onder de grond loopt en zo met buitenlucht de temperatuur omlaag brengt? Waarom geen slang door de vijver met koel (grond)water die vervolgens door het plafond van de winkel loopt? Waarom geen abiatische koeling dmv leemstuc aan de buitenkant van de winkel die vochtig wordt gehouden?; hoe warmer de kas, des te meer koelt het de winkel. Kom op, er is zo veel te verzinnen. We hebben alleen wel iemand nodig met verstand van zaken die onzin uit de wereld kan helpen en ons op het beste spoor kan zetten. Jij?

de werkkas en de winkel

2. Verwarming van de wintertuin

De wintertuin is een deel van de werkkas die we multifunctioneel en jaarrond willen gebruiken. Om deze ruimte te kunnen verwarmen moeten we deze enigszins kunnen isoleren, terwijl we de lichtinval willen behouden; een glazen doos in de kas? Plastic? Hoe gaan we dat in de winter verwarmen en in de zomer koelen? En een beetje energiezuinig? Of toch geen doos en dan met schermen en stralingsplafonds die op aanwezigheidsdetectoren werken? We komen er niet uit; heb jij een idee?

3. Mechaniseren van onkruidbestrijding

De tuin is schitterend aangelegd en we doen veel aan bodemvruchtbaarheid. We werken onder andere met eigen compost, vaste bedden en een lichte, niet-kerende bodembewerking (frezen). Over de jaren is er wel een forse opbouw van onkruid ontstaan. Wij willen het onkruid weer de kop indrukken. We hopen dat een machine ons daarbij kan helpen. Een lichte tractor is echter geen optie omdat we ronde bedden hebben; een werktuig achter de tractor zal altijd uit de bocht lopen. Eigenlijk zoeken we een ouderwetse en lichte werktuigdrager. En dan eentje met een wielbreedte van 1,50 meter zodat die wielen aan weerskanten van de bedden rijden. En dan een goede schoffelinrichting eronder en het liefst aanaarders. En vorentrekkers opdat we het plantmateriaal en zaad op nette rijen krijgen. Ook de huidige frees is eigenlijk te smal en legt niet in een keer een mooi bed neer. Na het frezen hebben we altijd nog veel werk om er een mooi bed van te harken. We zoeken dus eigenlijk twee machines; eentje die de grond bewerkt en er een mooi (zaai/plant)bed van maakt. En een machine die netjes tussen de rijen schoffelt. Ik heb heel het internet afgeschuimd maar weinig gevonden. Weet jij de weg?

de tuin 2013-10

4. Electrisch aangedreven machines

En laat staan dat er elektrische machines bestaan die kleinschalige tuinders kunnen inzetten. We zijn een zorgboerderij en hebben buren met hun achtertuintje grenzend aan onze tuinderij. Dus rust behouden op de tuin, elektrisch aangedreven machines, zou zeer welkom zijn.

5. Is onze compost wel zo goed?

We hadden het al over onkruiddruk. We zijn trots om onze compost te laten zien; bezoekers zijn vaak on der de indruk van de zwarte aarde die we overhouden na 1-2 jaar composteren van een grote hoop GFT. We hebben echter recent een test gedaan en wat bleek? Er zit nog veel onkruidzaad in de compost. Blijkbaar komt de broei er niet voldoende in om de kiemkracht van het zaad om te leggen. Zo verspreiden we elk jaar met de compost het onkruidzaad. Wat moeten we doen?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

6. Slimme klimaatregeling van de kas en (deel) kas vorstvrij houden

Onze kas heeft een semi-automatische regeling van de ramen met een thermostaat. Onder een bepaalde temperatuur gaat de kas dicht en boven die temperatuur gaat ie weer open. Toch moeten we in de zomer best vaak weer naar die kas fietsen; bij regen, wind, hoge luchtvochtigheid in de kas, bij draaien van windrichting moeten we toch weer knoppen om gaan zetten. Dat is niet fijn als je net ergens bij een verjaardag op de koffie bent. Er zijn hele slimme klimaat computers in de handel die alles kunnen regelen. Maar of wij daar nou 8.000 voor over hebben? Dat zijn heel veel kropjes sla. Nee dus. Maar tegenwoordig heb je toch allerlei apps met weer? En op afstand, via Wifi bedienbare, schakelaars? Zelfs camera’s voor n paar tientjes die we desnoods op de thermometer en vochtigheidsmeter kunnen richten? Dan hoef ik zondag toch niet meer uit mijn luie stoel te komen? Of ben ik nou gek? Maar wie kan het maken en installeren?

camera

7. Zonnepanelen op de kas

In de werkkas worden geen planten geteeld. Kunnen we het dek vervangen door zonnepanelen? Hoe houden we dat waterdicht? Of gewoon zonnepanelen op het bestaande dek? Ik heb een leverancier gesproken die er ervaring mee heeft; een hele stellage is dan nodig omdat de hele constructie dan op de goten moet rusten. Kosten: 20 mille, en de ramen aan de zuidkant zouden dan nog maar deels open kunnen. Is er een andere, betaalbare, methode om zonnepanelen op de kas te leggen?

Wil je meer weten? Wil je de plek zien waar het moet gebeuren? Heb jij toegang tot mensen/netwerken die ons kunnen helpen met oplossingen? Neem contact op met Bart Pijnenburg, 06-22137239 of via een reactie op deze blog. Wij hopen op veel creativiteit!

8 gedachten over “Willy Wortels gevraagd!”

 1. Hoi Bart,

  Ik ben slim genoeg of technisch genoeg, en al helemaal geen tijd,maar krijg wel heel veel zin om eens een keertje te komen kijken en krijg steeds meer bewondering voor wat je aan het doen bent, klasse. Ik zie je snel

  Enviado desde mi iPhone

 2. Helga Hofmans

  Hoi Bart,

  Wat een uitdagingen. Liggen hier een aantal afstudeer projecten van technische scoholen, doch ook ervaren engie technueten als André Kuipers nee, die andere Wubbo Ockels. gewoon kontakt zoeken. Niet geschoten is altijd mis.
  Groet, Helga

 3. Hans-jo Dankers

  Hallo Bart,

  Allereerst wens ik jou en mensen van tuinderij ES, een goed 2014 toe en misschien kan ik daar wat aan bijdragen.

  Ik ben een techneut en tevens actief met permacultuur.
  Ik zocht via internet naar permacultuur activiteiten in mijn omgeving en zag dat er 5 en 6 april 2014 een algemene cursus permacultuur is gepland bij jullie.
  Permacultuur heeft al enkele oplossingen waar jij naar vroeg, dus zorg dat jij of iemand van jullie bij die cursus is.
  Via de site http://www.permacultuurnederland.org vind je misschien al oplossingen.

  Voor technische vraagstukken, kan ik vermoedelijk iets simpels bedenken.
  Al hetgeen ik bedenk daar mag geen alleenrecht aan worden ontleend, maar moet vrij (niet commercieel) gebruik van kunnen worden gemaakt.
  Dat is mijn doel; gedeeltelijke bijdragen naar een beter milieu.

  Ik moet dan wel meer details hebben en daar kan ik het best achter komen als ik dat ter plaatse zie.
  Neem maar contact met mij op om een datum af te spreken.

  Mijn groet, Hans-jo

 4. Hoi Hans-Jo, hartelijk dank voor het gesprek en goede ideeen gisteren. heel fijn dat je zo constructief en kritisch meedenkt. binnenkort aan de slag met dat isolerend dakje boven de winkel! en de ventilator! groeten, Bart

 5. Hoi Bart,

  Leuk, dit soort dingen! Zeker voor mij met technische achtergrond.
  Om even in te gaan op punt 1 voor koeling van de winkel:
  Waarom geen lucht aanvoeren vanuit een buis die onder de grond loopt en zo met buitenlucht de temperatuur omlaag brengt? Nou, in die buis krijg je altijd vocht (bijv. door condens) en dat is een prima basis voor schimmels en muggen. Die wil je geen van beide in je winkel lijkt me. Die optie valt dus af.
  Waarom geen abiatische koeling dmv leemstuc aan de buitenkant van de winkel die vochtig wordt gehouden? Hier heb ik geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat na het verdampen van het water de kalk achterblijft. Op den duur heb je dus helemaal geen poreuze leemstuc meer maar een met kalk dichtgeslibde wand. Het lijkt me dus een tijdelijke oplossing.
  Waarom geen slang door de vijver met koel (grond)water die vervolgens door het plafond van de winkel loopt? Dit lijkt nog de beste oplossing, al kost dit wel de nodige elektrische energie voor de pomp. Die moet het water over grote afstand rondpompen en dat kost wel wat ernergie. Maar misschien is een oude circulatiepomp van een afgedankte CV bruikbaar? En kijk dan of je een buis met koelribben op de kop kunt tikken voor in de winkel. Dan staat het water zijn kou makkelijker (sneller) af aan de omgeving.

  Voor je puntje 6, de klimaatregeling kan ik wel wat eenvoudige opties bedenken uit de hoek van de domotica. Daarmee is tegenwoordig heel wat te bereiken. Kun je camera’s op afstand mee bekijken en schakelaars bedienen. Die knoppen omzetten om je kas open en dicht te doen kun je dus op afstand doen. Investering hooguit een paar honderd euro lijkt me als je niet teveel eisen stelt. Is dat voldoende functionaliteit?
  Laat maar horen als je hierover een keer verder wilt bomen.

  Succes,
  Philippe

  1. Hoi Philippe, dank voor je reactie. Eea bespraken we al op de markt in Den Bosch. Wat betreft die domotica; er zijn nu 2 studenten van het Summa College in Eindhoven bezig om dit uit te werken. Zij zeggen idd iets te kunnen bouwen voor een paar honderd euro, de ramen worden dan bediend op basis van re. luchtvochtigheid (in de kas), temperatuur, wind, en tijd. Daarnaast is er de optie van remote control via internet. Ik heb hen gevraagd eerst een proefopstelling te bouwen alvorens we onze kas ombouwen. Ze gaan er nu ook een afstudeerproject van maken. Leuk als je n keer mee wil denken! ik spreek je snel weer op de markt! groeten, Bart

 6. Mechanisering van onkruidbestrijding; er is in 2007 een gebundeld onderzoeksverslag verschenen over onkruidbestrijding in biologische teelt van snijbloemen/ bioKennis van wageningenur.
  En in Neer ( Midden-Limburg) zit een groot biologisch tuindersbedrijf die zelf een schoffelmachine ontworpen hebben , google op naam van wiel en trudelies vandebool of http://www.dewaog.nl

 7. Ondanks dat ik er geen ervaring mee heb, denk ik dat een Port-a-Cool systeem wel geschikt is om de kas te koelen. Dit is een ventilator die de lucht koelt door middel van waterverdamping.

  Dit systeem kwam ik tegen bij een zoektocht om mijn woning goedkoop te koelen. Daar is het naar mijn idee minder geschikt voor.

  Buizen in de grond heb ik ook overwogen, maar daar zou je water door moeten laten lopen en dan de lucht koelen met een warmtewisselaar die je ééns in de zoveel tijd kunt schoonmaken tegen schimmelvorming. Een goed en betaalbaar consumentenproduct op dat gebied ontbreekt volgens mij.

  Paul

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *