Blik op 2014

Tuin de Es heeft weer n mooi jaar achter de rug. Er is nog zo veel te doen en daarom is het goed om af en toe stil te staan bij hetgeen wel al is bereikt. Alles overziend zijn we vooral heel erg blij met de trouwe schare meewerkers, klanten, vrijwilligers, collega’s die blijkbaar vertrouwen in ons hebben dat we iets moois maken van Tuin de Es en dat we mooie producten en diensten leveren. En niet te vergeten: de eerste funders die samen al 25% bijeen hebben gebracht van het bedrag dat we nodig hebben om de grond te financieren.

Het is ook mooi om te zien dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Dat betreft zorgvragers, mensen die een tijdje mee komen werken, stagiaires, horeca, mensen op zoek naar lekkere verse biologische groente en fruit uit de streek of mensen die de plek waarderen en iets op de tuin willen ondernemen. Zo geeft Ron er nu meditatie, zorgen Joost, Kim en Stijn voor mooi aangeklede etentjes, geeft Martijn een cursus permacultuur en zijn er stoere mannen die compost omzetten, hout zagen of totempalen hakken op de tuin. We mochten diverse groepen rondleiden en we ontvingen collega bio-telers om kennis te delen. Ook de open dag was geweldig. Foto’s van die heerlijke zomer zijn te zien in de vorige blog.

Op de Tuin is flink opgeruimd en we hebben een start gemaakt van de renovatie van de 50 jaar oude houten kas.

voor de renovatie, fundering is bijna weg
voor de renovatie, fundering is bijna weg
renovatie na
met de nieuwe fundering

Bijna het gehele machinepark is vernieuwt en/of gereviseerd en we hebben flink in de buidel getast voor de nieuwe schoffelmachine die ons gaat helpen in een betere onkruidbestrijding.

De nieuwe schoffelmachine
De nieuwe schoffelmachine

Niet te vergeten kregen we een nieuw prachtige logo enlogo.png huisstijl dankzij de bezielde creativiteit en support van Casper Boot van bureau JaHallo. Die prijkt nu ook op de verpakkingen van een aantal topproducten van de Tuinderij.

We zijn blij met de toenemende klandizie van stedelijke voedselkollektieven. We leveren nu wekelijks aan GoeiEete in Tilburg en Voedselkollektief cq KleinGemaakt in Eindhoven.

Sommige dingen zijn ook niet gelukt in 2014. Zo hadden we gedacht verder te komen met de nieuwe kantine; het heksenhuisje is echt heel knus maar vaak te klein. Wij hebben nu wel de eerste tekeningen en het besluit is gevallen waar die kantine moet komen. Ook zijn we nog niet veel verder gekomen met de koeling van het winkeltje die in de zomer vaak te warm wordt.

Op het vlak van de zorg verandert er veel omdat de gemeente en wijkteams een grotere rol krijgen in de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). We hebben veel tijd geïnvesteerd om op de hoogte te blijven en in het netwerk. Gemeenten konden echter geen antwoorden geven op onze vragen en/of willen alleen met grotere partijen zaken doen. We wachten dus maar even af wat 2015 en 2016 gaan brengen. Intussen komen en gaan onze meewerkers. En dat is prima; zo gaat dat al 14 jaar op de zorgtuinderij. Wij hebben in ieder geval het volste vertrouwen dat er altijd cliënten en meewerkers blijven komen vanwege de unieke sfeer en omgeving met altijd betekenisvol werk.

En dat brengt ons naar de toekomst? Hoe ziet 2015 er uit? Nou vooral hard blijven werken en doen wat we goed doen; met aandacht zorg verlenen, mensen weer laten meedoen, smaakvolle, verse biologische groente telen en verkopen en de Tuinderij een nog mooiere plek maken zodat andere ondernemende mensen er hun ding kunnen doen. Gezellige meewerkdagen, wiedweekends, open dagen en proeverijen organiseren. De resterende 150 porties verkopen. En de nieuwe kantine bouwen. We verwelkomen graag meer stagiaires van groene opleidingen. We overwegen zelf een mini-unplugged-kleinkunst-festivalletje in de sfeervolle middencirkel in de tuin. Maar we twijfelen of we daar al in 2015 een start mee moeten maken. Hebben jullie daar nog ideeën voor? Wie heeft de ervaring om dat goed neer te zetten?

Hartelijke groeten en een mooi 2015 gewenst door het team van Tuin de Es

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *