De Es, een boeiende geschiedenis

Tuinderij de Es heeft zijn wortels in een bijzonder initiatief: de Lightbergh, werkplaats voor de nieuwe tijd. In 1980 streek een groep van acht mensen vol idealen neer in Haaren om een leefgemeenschap te starten, waarin ze zichzelf spiritueel konden ontwikkelen in verbinding met elkaar én met de aarde. Dagelijks werkten, mediteerden en aten ze samen en al snel oefende het centrum een grote aantrekkingskracht uit op ‘nieuwe-tijd-zoekers’, die voor kortere of langere tijd meedraaiden. De Volksacademie voor Geneeskunde die ze hadden opgericht, trok in haar beste tijd 100 cursisten per week. 

Maar het combineren van idealen en praktijk was niet altijd makkelijk. Uiteindelijk zijn Tuinderij de Es en het Kruidenrijk zelfstandig verder gegaan. Ben Eskes, die vanaf het begin bij de tuinderij betrokken was, heeft Tuinderij de Es in 2014 overgedragen aan Bart en Daniëlla, die de zorgtuinderij op hun eigen manier verder ontwikkelen en daarbij een grote kring nieuwe mensen aan het bedrijf hebben verbonden.

40 jaar Haarense geschiedenis, een mooi moment om de boeiende verhalen van deze plek op te tekenen, vinden Bart en Daniëlla. Ellen Winkel wil zich als schrijver inzetten voor dit project. Zij schreef eerder het boek De aarde zal weer vruchtbaar zijn met levensverhalen van pioniers in de biodynamische landbouw.

Help je mee om dit te realiseren?
Om er een mooi boekje van te kunnen maken, zijn we op zoek naar mooie foto’s, boeiende verhalen en sponsoren. Wil je op de een of andere manier een bijdrage leveren? Laat het ons weten via info@tuindees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *