Terugblik 2020

Het mooie van de landbouw is dat elk jaar hetzelfde en toch ook weer anders is. Elk jaar mogen we weer met een schone lei beginnen; de vruchtbare aarde inzaaien of beplanten met kleine perspotjes. En met of zonder pandemie; er moet worden geschoffeld, gewied, geoogst en mensen blijven eten. 2020 was (weer) een droog jaar waarin de pomp overuren moest maken voor de beregening maar wat een heerlijke en rijke oogst. Desondanks moesten we flink bijkopen want oude en nieuwe klanten wisten onze winkel en marktkraam goed te vinden.

De zorg was andere koek; de dagbesteding voor ouderen ging in het voorjaar 2 maanden dicht. Onze zorgmedewerkers bleven echter volop aan de bak; een aantal cliënten kwamen al weer snel en met de anderen werd volop contact onderhouden, via telefoon, kaartjes, filmpjes, etc. Op de zorgtuinderij, maar ook landelijk, leerden we dat dagbesteding cruciaal onderdeel is in de zorgketen en overheid en zorgkantoren besloten om in de tweede lockdown de dagbestedingen open te houden.

Het is natuurlijk jammer dat het food festival editie 2020 niet door kon gaan en ook diverse kleinere evenementen werden gecanceld. Ook de vraag voor groente van de horeca kwam bijna tot stilstand. Gelukkig konden de cursussen permacultuur en composteren door gaan, in aangepaste vorm. De jaarlijkse bijeenkomst met onze portiehouders hebben we in de vorm van een zondagse picknick prachtig vorm kunnen geven. Dat is zo goed bevallen dat de zondaglunch waarschijnlijk een blijvertje zal zijn.

Het arrangement Koken met de Tuinders heeft helaas maar 1 keer plaats gevonden; wederom met veel lovende reacties. We deden dat in kleine kring met voldoende ruimte om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Dit kookevent staat nu 5 keer gepland op onze agenda 2021.

Eind van dit jaar sloot Daniëlla de opleiding Begeleiding in Natuur af en dat leidde tot een mooie nieuwe loot aan de goed gewortelde boom van Tuin de Es; Gronden en Groeien.

We zijn ons fantastische team van medewerkers en vrijwilligers veel verschuldigd. Zij zorgen dag in dag uit voor een fantastische sfeer waar nieuwe en oude deelnemers zich thuis voelen en lekker kunnen eten van de oogst van de dag. Het blijft heel bijzonder werk en een voorrecht om dit te mogen faciliteren.

Wij wensen jullie gezondheid en alle goeds in 2021!

Daniëlla en Bart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *