Meewerkdagen 18 mei en 15 juni

Zin om een dagje te klussen op de tuin? De tuin ligt er nu mooi bij. Her er der moet nog wel opgeruimd en gewied worden en enkele bloemenborders hebben wat liefde en aandacht nodig. Zo zorgen we er samen voor dat de tuinderij er tiptop uitziet voor de open dag op 23 juni. Zin om te helpen? We werken van 10 tot 16 uur; wij zorgen uiteraard voor een lekker lunch. Van harte welkom. Meld je aan via een reply op deze post of via tuindees@gmail.com

2013-05 tuin in bloei2

nldoet13 hamer

Welkom op de Tuin!

Volle weekenden op de Tuin. Op 2de paasdag liepen honderden mensen door de kas en over de tuin in het kader van Heel Haaren Wandelt. Afgelopen zondag 7 april was het volle bak tijdens de biodiversiteitsmarkt van LNMH. En dit weekend (13 en 14 april) wordt een cursus Permacultuur gegeven. Allemaal activiteiten die prima passen in de doelstellingen van educatie, genieten, samenkomst en ruimere openstelling van de tuin. In mei zal restaurant Pollevie uit Den Bosch de Es omtoveren tot een heerlijke proeverij en op 23 juni natuurlijk de open dag.  biodiversiteitsmarktIMG_0001

hard gewerkt

Op zaterdag 16 maart ging een aantal kanjers hard aan het werk in het kader van NL doet op de zorgtuinderij. Resultaat: een nieuw raster langs de houtwal, het frame van de kapschuur staat en natuurlijk een gezellige dag. S avonds met rode konen en pijnlijke spieren op de bank maar zeer voldaan. Alle vrijwilligers hartelijk dank!

foto nl doet13 nl doet 13 raster nl doet 13 kapschuur foto nl doet13bnldoet13 nldoet13 kruiwagen nldoet13 hamer nldoet13 14 nldoet13 13 nldoet13 11 nldoet13 10 nldoet13 9 nldoet13 8 nldoet13 7 nldoet13 6 nldoet13 5 nldoet13 4 nldoet13 3 nldoet13 2 nldoet13 1

Crowdfunding voor de Es. Wie denkt mee?

crowdfundingVanaf de zomer 2013 gaan we op zoek naar mensen die bereid zijn geld te investeren in Zorgtuinderij de Es. Dat is niet alleen om geld op te halen voor de nodige investeringen, we willen daarmee de kring van betrokken mensen verder uitbouwen. Dat kunnen investeerders zijn die naar een goede bestemming zoeken voor wat hogere bedragen maar zeker ook klanten die een klein aandeel nemen en bijvoorbeeld elk jaar een diner of een groentetas als beloning ontvangen. We zijn bezig met een voorstel en aan het uitvogelen wat de juiste rechtsvorm is. Vind jij het leuk om daar eens over mee te denken? Laat het me weten via bart@mensenland.nl

groeten, Bart

Velddag op de Beukenhof in Breda; de bodem

Afgelopen maandag was een netwerk van Brabantse biologische telers en tuinders te gast bij de Beukenhof nabij Breda. Stefan hield een bevlogen verhaal over alle ins en outs van de grond. Hier staan we rondom een bodemprofiel en hangen aan de lippen van Stefan, onze docent van deze dag. Hij vertelde niet alleen over de samenstelling en structuur maar ook welke nutrienten wel of niet gebonden danwel beschikbaar zijn en zelfs of het beheer volgens de pendelaar te mannelijk of vrouwelijk is. Zo zie je dat een beetje grond een onuitputtelijke bron is van verhalen. Heel interessant!

Ja, de bodem, complexe materie maar daar begint het mee!
Ja, de bodem, complexe materie maar daar begint het mee!

Knotters in actie

Op zaterdagochtend 2 februari stond de knotgroep van LNHM in de kas. Even later dunde ze als een geoliede machine de houtwal aan de oostkant van de tuin. Dat was hard nodig want die houtwal begon te veel schaduw te werpen op de tuin. Ook de Heemtuin in de noordhoek kreeg een knipbeurt en krijgt vanaf nu weer wat licht wat de biodiversiteit zal verhogen. Er is heel hard gewerkt en de snert smaakt goed na de gedane noeste arbeid. Hartelijk dank knotgroep en graag tot volgend jaar!

knottenknotten2

Brainstorm bedrijfsplan de Es

Op 26 januari kwam een illuster gezelschap bijeen in het Heksenhuisje om in het bedrijfsplan van Zorgtuinderij de Es 2013-2018 te duiken. We hebben uitgebreid stilgestaan bij de kwaliteiten van de tuin; de bijzondere plek, het verhaal van de gezonde grond, de verstilling in de tuin en aandacht voor de mens in de tuin. We gaan voortbouwen op die kwaliteiten. We willen onder andere de tuin meer openstellen. We willen de komende jaren ook meer speciale producten voor de horeca gaan telen.

Op de foto van links naar rechts: Stijn Wijermars (Uit Volle Grond), Joop Wantenaar (het Derde Erf), Eric van Veluwen (de Vale Ouwe) en Paul Bos (boer Bos) en Ben Eskes (de Es).

foto(8)

Groenten & Fruit / Zorg / Arrangementen