WEER LENTE
gedicht door: Piet van den Boom ism ouderen van Tuin de Es, maart 2023
gedicht door: Piet van den Boom ism ouderen van Tuin de Es, maart 2023
Op een avond in maart zaten een aantal tuinders samen voor intervisie met ondersteuning van een procesbegeleider. Ieder kon een eigen, op dat moment meest voorname, vraag in brengen. Zoals …
In de natuur is de bodem bijna altijd bedekt door begroeiing of organisch materiaal. Dit zorgt er voor dat de bodem beschermd is tegen de invloed van zon, regen en wind.
In de tuinbouw is de bodem na planten of zaaien enige tijd onbedekt. Door het opbrengen van organisch materiaal op de bodem tussen de planten, trachten we deze bescherming in de natuur te imiteren.
In dit experiment gaan we in plaats van de traditionele manier van werken – in het voorjaar wordt mest uitgereden en ondergewerkt waarna er tijdens het teeltseizoen verschillende grondbewerkingen gedaan worden en daarna de grond kaal blijft – nu een mengsel groenbemesters aanbrengen. Daardoor ligt de grond niet meer braak en kijken we welk effect dit heeft op de bodem.
Op 23 januari vond een vervolgworkshop plaats op de eerdere succesvolle bodemworkshop. Hierbij doken we dieper in de bodem en bekeken we samen de wereld van chroma’s als analysemethode.
Maandag 23 januari waren we te gast op Tuinderij de Voedselketen in Oirschot voor een vervolg op de succesvolle workshop ‘Duik in je (eigen) bodem’. Linder (tuinder aldaar) nam ons mee in zijn kijk op de bodem, waarna bodemspecialist Martijn van Vijfeijken met de groep verder de diepte in ging in de wereld van chroma’s als bodemanalysemethode. Aan de hand van een aantal gemaakte chroma’s van de aanwezige ondernemers werd onderzocht wat we hiervan over hun bodems konden leren.
Om het bodemleven zijn goede werk te laten doen, willen we de grond zo veel als mogelijk bedekt houden. Met dit experiment vergelijken we 5 levende, permanente bodembedekkers:
1. witte klaver
2. tijm
3. viooltje
4. kruipend zenegroen
5. steenbreekvaren
Wat hebben we gedaan bij de Wenteling?
– Opslag uitgeplukt van groenbemester tussen de prei.
– Verder intensief naar de bodem gekeken en het grondmonster kort besproken.
Wat hebben we gedaan bij Vennenhof?
– Verschillende teeltmethoden op hun bijdrage aan de bodemkwaliteit met elkaar
besproken.
– Kuilen gegraven en aan de hand daarvan bodemkwaliteit beoordeeld o.a. in
groenbemester tussen aspergeplanten en groenbemestermengsel op het
huisperceel.
– Verschil in groeiwijze groenbemester (bladramanas) in aspergeperceel proberen te
achterhalen.
29 november organiseerde Tuinderij de Es in samenwerking met Voedsel Anders een vertoning van de film To Which We Belong: een mooie film over boeren in harmonie met de aarde en de bodem.
Tuinderij de Es, Demonstratiebedrijf, 2022-2025 Rondleidingen & netwerkbijeenkomsten Workshops & lezingen Intervisiegroep Experimenten Stages Tuinderij de Es mag zichzelf 3 jaar, 2022-2025, demonstratiebedrijf noemen. Het ministerie van Landbouw wil boeren …