meewerkdagen 2018

Regelmatig is er gelegenheid om een dagje mee te werken op de biologische zorgtuinderij. Een enthousiaste club vrijwilligers werkt elke maandag mee en in het voorjaar is de laatste zaterdag van de maand favoriet.
De data voor de meewerkdagen 2018 zijn bekend; zaterdagen 31 maart, 28 april, 26 mei, 9 juni (voorbereidingen Food Festival), 28 juli. De deal is: een dagje lekker werken in de tuin in ruil voor een lekkere biologische lunch en een hoop plezier. Dagindeling: 9.30 staat de koffie klaar, 10 uur starten we met werk. We lunchen rond 13 uur en houden er zo rond 16 uur mee op.
 
Verder ook mogelijk interessant:
Zondag 17 juni Food Festival de Es
Zaterdag 22 september, de cursus composteren
Zaterdag 13 oktober, Stoere mannendag
Zaterdag 3 november, natuurwerkdag
 
Lekker eten:
Zondag 26 augustus Bodemschatte lunch

Tuinkamer en Binnentuin

In Januari 2017 is de nieuwe tuinkamer opgeleverd. De binnentuin was toen nog kaal. Dankzij een crowdfunding project via het platform Aandeel in je buuurt en de Rabo bank waren we in staat om geld op te halen voor de aanleg van de binnentuin. Er werden bloemborders aangelegd, een aantal hoogstamfruitbomen geplant en een stukje bloemrijk grasland in gezaaid. In juni begon het een en ander groen te worden en in het najaar hebben we enorm genoten van de bloemenpracht. Hiermee hebben we, vooral voor onze deelnemers, een hele fijn ruimte gecreeerd waar men met volle teugen van de tuin kan genieten. Dank aan alle sponsoren en crowdfunders.

aanleg bloemborders

Yoga les op Tuin de Es

Elke donderdagavond verzorgt Daniëlla de Winter yoga lessen in den Domp. Daniella volgde de Saswitha opleiding voor Hathayoga en wijsbegeerte en heeft al ruime ervaring met lesgeven.  In de lessen staat aandacht voor adem, ruimte en balans centraal. Vooral door de begeleiding van de adem schep je letterlijk en figuurlijk  ruimte in jezelf en voor jezelf. Yoga helpt je ook bij levens processen, zit je moeilijk in je werk, wil je eigenlijk wat anders, door yoga kom je dichterbij jezelf en kun je wellicht in je leven andere keuzes maken of meer tevreden zijn met jezelf en je leven. Of wil je gewoon lekker rekken en strekken, ontspannen en inspannen dat kun je allemaal vinden in yoga. Wees welkom…

Er is een samenwerking met yoga de Zonnegroet, lessen van de Zonnegroet kunnen ook ingehaald worden bij Daniella op de donderdag avond en vice versa. Dit is onder voorbehoud: alleen indien er plek is. Zowel de lessen van Myrian als van Daniella kunnen bij mooi weer (zo vanaf mei) ook buiten op tuinderij de Es in de middencirkel gegeven worden.  www.yogadezonnegroet.nl

Er werd yogales gegeven in de tuinkamer van tuinderij de Es, daar dit momenteel niet mogelijk is worden de lessen op den Domp gegeven in de strooizolder: donderdag avond; van 19.00 -20.00 uur en van 20.15-21.15

Graag opgeven bij Daniella via app/mail/telefoon: 06-14997706, daniella@tuindees.nl

Crowdfunding aanleg dementie vriendelijke tuin

Van 10 maart tot 9 april kan je meedoen met deze actie. Als het ons lukt om het bedrag bij elkaar te sprokkelen kunnen we een prachtige binnentuin aanleggen voor zorgcliënten met (en zonder) dementie op Zorgtuinderij de Es. Ouderen met dementie leven op in een groene omgeving met geuren en kleuren die ze herkennen van vroeger. We hebben een veilige binnentuin die nu nog kaal is. We hebben een mooi ontwerp met bloemborder, hoogstamfruitbomen en een wandelpad. Jij kan het mogelijk maken. Check nu de speciale campagne site.

Savooie kool

Savooie kool, lekkerrr!

Vanaf heden zal ik regelmatig recepten op de website zetten van groenten uit de eigen tuin. Momenteel is dit erg weinig; savooie kool, prei, winterpostelein en aardperen. over 2 weken gaan de eerste we de eerste groente planten in de kas. daar verheugen we ons alweer op!

Vandaag een recept met savooie kool, wat een lekkere groente is dit! Onbekend maar niet onbemind! De kool heeft een zoete smaak, die nog meer naar voren wordt gehaald met bv wortel. Het lekkere is als de kool niet kapot gekookt wordt maar nog “beet”blijft houden.

Het is lekker in een stamppot. Of: bak een uitje in de kerrie, voeg een grote winterwortel toe in stukjes gesneden, snij de savooie kool in reepjes en voeg nog kokosmelk toe. Stoven totdat het beetgaar is, met rijst of gebakken aardappels.

 

Cursussen op Tuin de Es voorjaar 2017

Lekker eten uit eigen (volks)tuin. Dat begint met een gezonde bodem en die vervolgens goed verzorgen. Tuin de Es is een inspiratiecentrum voor het goede eten; lekker, gezond en duurzaam. De biologische tuinderij organiseert diverse cursussen en lekkere aanschuifmaaltijden.

Op zaterdag 18 maart kunt u alles leren over Brabantse bodems en de grond van uw (moes)tuin van de zeer ervaren docent Gerard Oomen. Het is eigenlijk een basiscursus bodemkunde. We gaan graven en maken een bodemwandeling over de Belverse akkers, een gebied met meer dan 2000 jaar landbouwgeschiedenis. Deelnemers kunnen van tevoren een bodemmonster insturen die dan door Gerard wordt geanalyseerd. meer info

In het weekend van 1 en 2 april geeft Martijn Ballemans een cursus permacultuur op Tuinderij de Es. Gedurende twee dagen leren de cursisten alles wat ze moeten weten om te beginnen met het verbouwen van hun eigen voedsel. In de Permacultuur werken we samen met de natuur, versterken we de biodiversiteit en tuinieren is onderdeel van samen-zelfvoorzienendheid. Meer informatie of opgeven kan via www.puurpermacultuur.nl.

Op 28 april start de serie van 5 gezellige kookworkshops “Koken uit de Tuin”. Samen met de Kok Rick Hagenaar beleven we de seizoenen en proeven zo wat elk seizoen ons te bieden heeft. Meer info

Vanaf eind mei kunt u ook regelmatig aanschuiven voor een diner of lunch, bijvoorbeeld op 21 mei. Het Food Festival valt dit jaar op zondag 18 juni.

In het najaar hebben we de datum al geprikt voor de cursus “Composteren kan je leren” : zaterdag 23 september.

Groenten & Fruit / Zorg / Arrangementen