Bloeien

Column

Rick Sloot

Bloeien

 

Column

Rick Sloot

Bloeien

 

Witte bloemen tekenen zich prachtig af tegen de blauwe lucht, het gezoem verraadt de aanwezigheid van bijen en hommels, zij hebben ondanks dat deze vroege bloeier in de kas staat de open ramen gevonden, samen met de frisse lucht vinden ze de weg naar de Abrikozenboom.  Oh wat wordt dat straks weer genieten om die diep oranje gele vruchten te verorberen. Maar nog even geduld het is voorjaar en nu de bloemen worden bestoven zullen zij zich daarna langzaam gaan ontwikkelen naar een rijke oogst.

Op een andere plek in de kas staan bedden vol met wipo, beter bekent als winterpostelein, zij hebben de afgelopen herfst en winter al meegemaakt, een maand geleden zagen zij nog een deken van sneeuw op hun dak liggen, toen die één week was verdwenen was het alweer zweten in de kas, daar waar de temperaturen stegen voorbij de 20 graden Celsius.

Vele van deze oergezonde blaadjes zijn afgelopen half jaar afgesneden en vonden de weg naar onder andere de winkel. Maar waar de eerste oogst nog in een de oude vertrouwde ronde winkel lagen uitgestald, lagen de volgende blaadjes in de werkkas in een tijdelijke winkel. Maar sinds afgelopen vrijdag wordt de wipo ten tonele gespreid in de nieuwe ruime winkel, de vitamine bommen genieten er enorm van deze mooie ruimte, ze hebben zelfs een plek ingenomen in een speciaal kratje. Het is een feest om in de winkel te vertoeven, en ze worden graag meegenomen door jullie, de klanten. Want uiteindelijk gaat de liefde door de maag.

Binnenkort als de temperaturen opnieuw stijgen en de dagen nog langer worden, zal ook de winterpostelein massaal in bloei schieten, witte bloempjes zullen boven de bladeren uitstijgen. In tegenstelling tot de abrikoos en de opbloei van de nieuwe winkel betekent de bloei voor de postelein het einde van het groeiseizoen. Maar ze staan graag hun plaats af aan de paprika’s, want die zijn ook erg lekker.

 

Tuinderij de Es viert jubileum met grotere winkel

Al 40 jaar teelt van biologische groente in Haaren

Tuinderij de Es viert het veertigjarig bestaan met een grotere winkel. In deze coronatijd waarin mensen het toch thuis gezellig willen maken, is er extra aandacht voor lekker eten. Daar passen de biologische producten van Tuin de Es prima bij. Vanaf 6 maart is de nieuwe, ruimere winkel geopend.

Bart en Daniëlla hebben de tuinderij in 2012 overgenomen. Als eerste werd de oude houten kas opgeknapt en is het areaal groente uitgebreid. Tuinderij de Es biedt al 20 jaar dagbesteding voor mensen met een hulpvraag. In 2017 werden de zorgactiviteiten uitgebreid met de doelgroep ouderen en mensen met beginnende dementie. Elke dag genieten hier tien tot veertien mensen van een zinvolle en aangename dagbesteding. Een aantal van de deelnemers werkt mee op de Tuinderij en de ouderen helpen in de ochtend mee met het bereiden van de warme lunch.

Uitbreiding winkel

Daniëlla: “we liepen al jaren met plannen voor een grotere winkel. Maar de toeloop van klanten na de uitbraak van Corona heeft de verbouw wel in een stroomversnelling gebracht”. Behalve een breder assortiment zullen ook de openingstijden ruimer worden; woensdag tot en met zaterdag.

Huisverkoop nam grote vlucht

In de winkel wordt de oogst van de dag verkocht plus een beperkt assortiment biologische producten van collega telers die dezelfde principes hanteren. Smaak, gezondheid en duurzaamheid staan voorop in het aanbod. Daniëlla: “We zien dat veel mensen meer aandacht hebben voor gezond voedsel uit de buurt”

U vindt de winkel van Zorgtuinderij de Es op Eind 19c in Haaren. Vanaf 6 maart is de winkel open op woensdag tot en met zaterdag. Kijk op de website www.tuindees.nl voor de precieze openingstijden.

Terugblik 2020

Het mooie van de landbouw is dat elk jaar hetzelfde en toch ook weer anders is. Elk jaar mogen we weer met een schone lei beginnen; de vruchtbare aarde inzaaien of beplanten met kleine perspotjes. En met of zonder pandemie; er moet worden geschoffeld, gewied, geoogst en mensen blijven eten. 2020 was (weer) een droog jaar waarin de pomp overuren moest maken voor de beregening maar wat een heerlijke en rijke oogst. Desondanks moesten we flink bijkopen want oude en nieuwe klanten wisten onze winkel en marktkraam goed te vinden.

De zorg was andere koek; de dagbesteding voor ouderen ging in het voorjaar 2 maanden dicht. Onze zorgmedewerkers bleven echter volop aan de bak; een aantal cliënten kwamen al weer snel en met de anderen werd volop contact onderhouden, via telefoon, kaartjes, filmpjes, etc. Op de zorgtuinderij, maar ook landelijk, leerden we dat dagbesteding cruciaal onderdeel is in de zorgketen en overheid en zorgkantoren besloten om in de tweede lockdown de dagbestedingen open te houden.

Het is natuurlijk jammer dat het food festival editie 2020 niet door kon gaan en ook diverse kleinere evenementen werden gecanceld. Ook de vraag voor groente van de horeca kwam bijna tot stilstand. Gelukkig konden de cursussen permacultuur en composteren door gaan, in aangepaste vorm. De jaarlijkse bijeenkomst met onze portiehouders hebben we in de vorm van een zondagse picknick prachtig vorm kunnen geven. Dat is zo goed bevallen dat de zondaglunch waarschijnlijk een blijvertje zal zijn.

Het arrangement Koken met de Tuinders heeft helaas maar 1 keer plaats gevonden; wederom met veel lovende reacties. We deden dat in kleine kring met voldoende ruimte om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Dit kookevent staat nu 5 keer gepland op onze agenda 2021.

Eind van dit jaar sloot Daniëlla de opleiding Begeleiding in Natuur af en dat leidde tot een mooie nieuwe loot aan de goed gewortelde boom van Tuin de Es; Gronden en Groeien.

We zijn ons fantastische team van medewerkers en vrijwilligers veel verschuldigd. Zij zorgen dag in dag uit voor een fantastische sfeer waar nieuwe en oude deelnemers zich thuis voelen en lekker kunnen eten van de oogst van de dag. Het blijft heel bijzonder werk en een voorrecht om dit te mogen faciliteren.

Wij wensen jullie gezondheid en alle goeds in 2021!

Daniëlla en Bart

agenda 2021

Hierbij een greep uit de lekkere, interessante, inspirerende en gezellige events die op Tuinderij de Es plaatsvinden in 2021

zaterdag 13 maart, NL Doet meewerkdag

zaterdag 20 maart cursus duurzame leefstijl door Zoe

zaterdag en zondag 3 en 4 april, Moestuincursus Permacultuur, meer info op www.puurpermacultuur.nl

zaterdag 10 april cursus duurzame leefstijl door Zoe

zondag 9 mei, Moederdag, Koken met de Tuinders, lunch

donderdag 13 mei Hemelvaart, zorgtuinderij gesloten

zaterdag 5 juni, koken met de tuinders

zaterdag 19  juni meewerkdag tuin/voorbereiding FFE

zondag 4 juli: Food Festival de Es?

zondag 18 juli: koken met de tuinders, lunch

zaterdag 21 augustus: koken met de tuinders

zondag 29 augustus: koken met de tuinders. Lunch

zondag 12 september, Portiehoudersdag (besloten)

zaterdag 18 september, cursus , Composteren kan je Leren

Meer informatie en opgeven: www.tuindees.nl/agenda

De Es, een boeiende geschiedenis

Tuinderij de Es heeft zijn wortels in een bijzonder initiatief: de Lightbergh, werkplaats voor de nieuwe tijd. In 1980 streek een groep van acht mensen vol idealen neer in Haaren om een leefgemeenschap te starten, waarin ze zichzelf spiritueel konden ontwikkelen in verbinding met elkaar én met de aarde. Dagelijks werkten, mediteerden en aten ze samen en al snel oefende het centrum een grote aantrekkingskracht uit op ‘nieuwe-tijd-zoekers’, die voor kortere of langere tijd meedraaiden. De Volksacademie voor Geneeskunde die ze hadden opgericht, trok in haar beste tijd 100 cursisten per week. 

Maar het combineren van idealen en praktijk was niet altijd makkelijk. Uiteindelijk zijn Tuinderij de Es en het Kruidenrijk zelfstandig verder gegaan. Ben Eskes, die vanaf het begin bij de tuinderij betrokken was, heeft Tuinderij de Es in 2014 overgedragen aan Bart en Daniëlla, die de zorgtuinderij op hun eigen manier verder ontwikkelen en daarbij een grote kring nieuwe mensen aan het bedrijf hebben verbonden.

40 jaar Haarense geschiedenis, een mooi moment om de boeiende verhalen van deze plek op te tekenen, vinden Bart en Daniëlla. Ellen Winkel wil zich als schrijver inzetten voor dit project. Zij schreef eerder het boek De aarde zal weer vruchtbaar zijn met levensverhalen van pioniers in de biodynamische landbouw.

Help je mee om dit te realiseren?
Om er een mooi boekje van te kunnen maken, zijn we op zoek naar mooie foto’s, boeiende verhalen en sponsoren. Wil je op de een of andere manier een bijdrage leveren? Laat het ons weten via info@tuindees.

Dagbesteding gesloten

Sinds 16 maart is de dagbesteding gesloten in verband met Corona. Wij houden telefonisch contact met alle deelnemers en bieden, waar nodig, kleinschalig maatwerk. We zien nu heel scherp welke cruciale rol wij spelen in de zorgketen. We zien nu ook mensen vereenzamen of anderszins in de knel komen. Wij doen ons best om alles in zo’n goed mogelijke banen te leiden en mensen waar mogelijk te ondersteunen. Op meerdere manieren houden we het contact met de deelnemers. Een van die manieren is het maken van een kaartje en een filmpje zodat mensen thuis nog kunnen genieten van het ontluikend groen op de Tuinderij.

Sponsor een Jeu de Boulebaan

De deelnemers van Zorgtuinderij de Es, ouderen met een hulpvraag, spelen graag een spelletje Jeu de Boule. Bedrijven kunnen nu de aanleg van een Jeu de Boulebaan sponsoren. Als tegenprestatie mogen zij deze zomer een leuk uitje voor het personeel in het vooruitzicht stellen. Geen grote bedragen beschikbaar? Je mag ook je handen uit de mouwen steken op NL doet op zaterdag 14 maart om alvast het zand uit te graven en weg te kruien.

De grote wens van de deelnemers, vrijwilligers en medewerkers is een echte Jeu de Boulebaan, met een zitje. De zorgtuinderij zit echter nog wel met een gat in de begroting van 2200 euro. Vandaar het idee om sponsors te betrekken. In ruil voor een bijdrage in geld kunnen wij een VIP arrangement op maat maken voor een groep mensen. Dat omvat in ieder geval een ontvangst, rondleiding over de bijzonder tuinderij en een mooie maaltijd op basis van de oogst van de dag. Of wellicht ben je op zoek naar een originele plek voor een hei-sessie met je groep? We horen graag van je eigen idee hierbij en we komen vast tot een leuke deal die voor beide partijen interessant is. Voor meer informatie en uw suggesties kunt u mailen met info@tuindees.nl

Meer informatie over NL doet op 14 maart en om je op te geven ga je naar de site van NL doet; www.nldoet.nl, zoek de klus op postcode 5076TD, en geef je op.

Zorgtuinderij de Es ligt aan de dorpsrand van Haaren en begeleidt mensen met een hulpvraag. Op de tuinderij telen we biologische groente die we aan huis verkopen. We hebben 3 doelgroepen; ouderen, psychiatrie en burn-out/arbeidsre-integratie.

meewerkdagen 2018

Regelmatig is er gelegenheid om een dagje mee te werken op de biologische zorgtuinderij. Een enthousiaste club vrijwilligers werkt elke maandag mee en in het voorjaar is de laatste zaterdag van de maand favoriet.
De data voor de meewerkdagen 2018 zijn bekend; zaterdagen 31 maart, 28 april, 26 mei, 9 juni (voorbereidingen Food Festival), 28 juli. De deal is: een dagje lekker werken in de tuin in ruil voor een lekkere biologische lunch en een hoop plezier. Dagindeling: 9.30 staat de koffie klaar, 10 uur starten we met werk. We lunchen rond 13 uur en houden er zo rond 16 uur mee op.
 
Verder ook mogelijk interessant:
Zondag 17 juni Food Festival de Es
Zaterdag 22 september, de cursus composteren
Zaterdag 13 oktober, Stoere mannendag
Zaterdag 3 november, natuurwerkdag
 
Lekker eten:
Zondag 26 augustus Bodemschatte lunch

Groenten & Fruit / Zorg / Arrangementen