Workshop bodemorganismen

We bekeken de bodemorganismen van een aantal verschillende monsters op een groot scherm. Geleerd werd over de belangrijkste vitale biologische bodemprocessen, zoals de opbouw van een gezonde bodemstructuur en wat nodig is om voedingsstoffen vrij te maken. Ook werd de Bodemvoedselweb-analyse van dr.Elaine Ingham behandeld.

Als alle groepen organismen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn, ontstaat een balans waarbij de biologische processen plaatsvinden voor een gezonde bodem. Het bodemleven heeft actief groeiende planten nodig om te kunnen floreren. De verhouding schimmels en bacteriën duidt op wat aan voedingsstoffen vrij komt. Bij een hoge onkruiddruk is het nitraatgehalte te hoog en zijn vaak meer schimmels nodig voor vorming van ammonium om gewassen goed te laten groeien. Het lastige van schimmels is dat ze traag groeien en snel verstoord worden. Door te schoffelen wordt bijvoorbeeld de successie steeds weer terug naar de beginfase gebracht. Door de bodem te voeden met koolstofrijk materiaal (blad, stro enzovoorts) zijn schimmels te stimuleren en is de onkruiddruk te verminderen. Om actief het bodemleven te voeden, is het van belang om jaarrond planten te laten groeien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *