Tuinderij de Es,
Demonstratiebedrijf,
2022-2025

Experiment 4 – Mulch (2023)

In de natuur is de bodem bijna altijd bedekt door begroeiing of organisch materiaal. Dit zorgt er voor dat de bodem beschermd is tegen de invloed van zon, regen en wind. In de tuinbouw is de bodem na planten of zaaien enige tijd onbedekt. Door het opbrengen van organisch materiaal op de bodem tussen de planten, trachten we deze bescherming in de natuur te imiteren. 

We gaan onderzoeken: 

  • Of het toepassen van mulch een verbetering/toename geeft van de hoeveelheid en diversiteit aan bodemleven in en op de bodem. 
  • Wat voor effect bedekking met mulch heeft op de groei van de groenteplanten wat betreft opbrengst en gezondheid. 

Op maandagmiddag 18 september 2023 vindt bij Tuinderij De Es in Haaren van 13.30 uur tot 16.00 uur een rondleiding plaats, waarbij je de opgedane kennis en inzichten verneemt. Tevens neem je een kijkje bij de andere experimenten die in 2022 en 2023 werden en worden uitgevoerd; compostbedden, levende bodembedekkers en vergelijk van diverse mengsels groenbemesters. Ook wissel je ervaringen uit met collega-ondernemers. 

>Klik hier om aan te melden<

Ben je geïnteresseerd in de opzet van het experiment? Download dan hier het pdf-document.

Na afloop van het seizoen worden de resultaten van het experiment hieronder gepubliceerd.

Experiment resultaten

Na afloop van het experiment zullen we hier de resultaten delen.