Workshops & lezingen

Naast de studiedagreis naar Duitsland staan de komende tijd een  korte workshop bodemkwaliteit en een excursie agroforestry irt bodem- en waterbeheer op de planning. Hieronder meer informatie over deze twee activiteiten. 

Op zondag 23 juni 2024 hebben we van 12.00 tot 13.00 uur de masterclass bodemkwaliteit. Deelname is kosteloos na aanmelding via deze link en je krijgt daarna gratis toegang tot het Food Festival van Tuin de Es wat deze middag en avond plaats vindt. Leen Janmaat, die verbonden was aan het Louis Bolk Instituut, verzorgd de workshop.  Het biedt handvatten om zelf de bodem te bekijken en te beoordelen. Op basis hiervan is het mogelijk te zoeken naar passende maatregelen die de bodemkwaliteit verbeteren. Je kunt een eigen kluit grond mee nemen om te laten beoordelen.

De bodem is de basis van je landbouwbedrijf. Het is dus van belang goed inzicht te krijgen in het functioneren ervan. Dit vraagt om een diagnose van de bodem, te beginnen met een visuele beoordeling van een profielkuil. De gelaagdheid van de bodem, de structuur, de beworteling en aanwezige bodemleven zijn af te lezen in het profiel. Maar ook het landschap, bijvoorbeeld een hoger gelegen enkeerdgrond of een polderlandschap, geeft informatie over de bodem.

Op zaterdag 6 juli 2024 vindt een voorlichtingsbijeenkomst / excursie plaats over wat  agroforestry kan betekenen voor een goed bodem- en waterbeheer bij een tuin- / akkerbouwbedrijf.  Agroforestry is een natuur-inclusief landbouwsysteem waarbij het planten en beheren van bomen, oftewel houtige gewassen, wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Het is beter voor de bodem en de waterhuishouding, het is klimaateffect bestendig en het geeft een diversere en stabielere productie. Het veranderende klimaat, met meer weers-extremen, vraagt namelijk steeds meer van de bodem. Bovendien zijn groenten kwetsbaar bij felle regens, wind of zon. Bomen kunnen voor veerkracht van het systeem zorgen. Vooral in Engeland, waar de weersomstandigheden nog extremer zijn dan in Nederland, is hier ervaring mee opgedaan. 

De begeleiding van het programma is in handen van Piet Rombouts, agroforestry specialist bij Agroforestry netwerk Brabant. Er is volop ruimte tot uitwisseling van ervaringen en het beantwoorden van vragen. De eerste ontvangst en rondleiding is om 10.30u bij Tuinderij De Guit in Vught. Vervolgens is er om 12.00u een presentatie en gesprek met lunch bij Tuin de Es in Haaren. Tot slot is om 14.15u een volgende rondleiding bij de Janmiekeshoeve in Mariahout en om 16.00 is de afsluiting. De verplaatsing tussen de locaties is met eigen vervoer.  Deelname is kosteloos na aanmelding

Jaarlijks organiseren we een aantal lezingen, workshops en / of presentaties rondom een of meerdere onderwerpen. Denk aan een lezing over het bodemvoedselweb of over het gebruik van mulch. Deze activiteiten kunnen plaatsvinden op Tuinderij de Es of daarbuiten. Hieronder vind je een overzicht van workshops, lezingen en presentaties die al hebben plaatsgevonden.

workshops & lezingen
MariskavanKoulil

Workshop bodemorganismen

De Compostkeuken liet via een microscoop met camera kennismaken met personages die een gezonde, vruchtbare bodem rijk is.

Lees verder »
workshops & lezingen
Anouk Martens

Vervolg bodemworkshop – Duik in je (eigen) bodem (2)

Maandag 23 januari waren we te gast op Tuinderij de Voedselketen in Oirschot voor een vervolg op de succesvolle workshop ‘Duik in je (eigen) bodem’. Linder (tuinder aldaar) nam ons mee in zijn kijk op de bodem, waarna bodemspecialist Martijn van Vijfeijken met de groep verder de diepte in ging in de wereld van chroma’s als bodemanalysemethode. Aan de hand van een aantal gemaakte chroma’s van de aanwezige ondernemers werd onderzocht wat we hiervan over hun bodems konden leren.

Lees verder »
workshops & lezingen
Anouk Martens

Bodemworkshop – Duik in je (eigen) bodem

Op 17 oktober jl. organiseerden we in samenwerking met Van Iersel compost en Martijn van Vijfeijken (Vitaland advies) een hele interessante bodemworkshop. Met een grote groep van meer dan 20 ondernemers werden we ondergedompeld in de wereld van bodemkwaliteit, bodemanalyses (chroma’s, Bodem Balans Analyse, MicroBiometer en meer) en gingen we zelf met de handen in de aarde. Het smaakte naar meer, we kwamen tijd tekort!

Lees verder »
workshops & lezingen
Anouk Martens

Workshop bodemkundige – Gerard Oomen

Op 10 juli jl. vond de start van ons demo-project plaats, gedeputeerde Landbouw Elies Lemkes kwam de opening verzorgen. We hebben een grote groep boeren mogen rondleiden en onder de bezielende leiding van bodemkundige Gerard Oomen vond de eerste workshop plaats.

Lees verder »