Experiment 6 – Combinatieteelt (2024)

In dit experiment  vindt onderzoek plaats naar het effect van een mengsel van kruidachtige planten als combinatieteelt bij de groententeelt. We bekijken de  gewasgezondheid, voedende waarde / opbrengst en algehele biodiversiteit.  De kruidachtige planten worden gecombineerd met de teelt van sperziebonen (de Wenteling en de Es) en kasteelt van tomaten (de Es). 

Aanleiding voor het experiment is dat (groenten) planten zijn omgeven door micro-organismen welke met de planten samenwerken. Hierbij wordt o.a. de opname van voedingsstoffen door de plant verbeterd. Ook spelen ze een rol bij de bescherming van planten tegen allerlei aantastingen en ziekten en helpen ze de plant beter om te gaan met stress als gevolg van extreme weersomstandigheden. Hoe divers dit microbioom is, hoe beter de plant potentieel beschermd en geholpen wordt. 

Ben je geïnteresseerd in de opzet van het experiment? Download dan hier het pdf-document.

Experiment resultaten

Na afloop van het experiment vindt je hier de resultaten.